Stadsvernieuwing en bouwkundig Erfgoed

MIDDAGGESPREK, 19 DECEMBER 2007 BART BRONDERS, KURT VERHEGGEN, JEROEN CORNILLY, TOM VAN MIEGHEM

De stadsvernieuwing in Oostende is volop aan de gang. Tal van projecten zorgen voor een niet onopgemerkte en vaak ingrijpende transformatie van de stad.

Met de opmaak van villaplannen en het erkennen van waardevolle panden voert het stadsbestuur een actief bouwkundig erfgoedbeleid om verschillende merkwaardige en beeldbepalende panden, straten en sites in Oostende te kunnen behouden. De stad is ervan overtuigd dat respect voor bouwkundig erfgoed de stadsidentiteit kan versterken.

Oostende heeft eind 2006 beslist een ‘actiegericht plan’ te ontwikkelen waarbij de stadsvernieuwing – zowel in termen van restauratie, renovatie en nieuwbouw – kan ontplooid worden. Door het verkennen van de toekomst van de stad, het herkennen van de sporen van het verleden en het erkennen van hun waarde en betekenis kan een eigentijdse, eigenzinnige en duurzame kwalitatieve stedelijke omgeving verder ontwikkelen.

Het streven naar duurzaamheid en kwaliteit moet voor de stadsvernieuwing een motor zijn. Wie de toekomst voorbeeldig vorm en inhoud wil geven kan het verleden niet loochenen. Een stadsgesprek met mensen die beeldbepalend kunnen zijn voor de bouwkundig toekomst en het verleden van deze stad.

Journalist Stefaan Kerger (Focus TV) wisselt samen met Bart Bronders (schepen RuimtelijkeOrdening), Elegast Monbaliu (Woordvoerder Dement), Tom Van Mieghem (Architect), Jeroen Cornilly (Provincie West-Vlaanderen) en het publiek gedachten uit.