Reconversie Oude Havengebieden

Reconversie Oude Havengebieden

Oosteroever | Vuurtorenwijk , Haven | Visserij , Hazegras | stationsomgeving

globale aanpak strategisch gebied

Diverse wijken, sectoren, thema’s, partijen,… rondom de oude (voor)Havengebieden van Oostende worden op een gecoördineerde manier aangepakt, om zo een aan een coherente stadsvernieuwing te doen. Het gaat om het kiezen van de juiste functie op de juiste plaats. Lessen trekken uit eerder gevoerde processen. Ruimtelijk plannen op grotere schaal… Het ‘integrale’ vormt de belangrijkste leidraad binnen dit strategische project.
Met een strategische projectcoördinatie willen we een stadsweefsel creëren waar wonen, werken, cultuur, toerisme en recreatie in synergie komen met historie, natuur en stedelijkheid.

Met dit project willen we van de Oosteroever, stationsomgeving en de haven multifunctionele stadsdelen maken als hefboom voor de bestaande aangrenzende wijken (Vuurtorenwijk en Hazegras) en functies.
We zetten in op 3 sporen (economie, sociale dynamiek en ecologie). De sporen versterken elkaar en zorgen voor een duurzame ontwikkeling van de oude havengebieden.

Dit is de tweede subsidieperiode voor de strategische projectcoördinatie ‘reconversie oude havengebieden’. Tijdens de eerste subsidieperiode is het project kunnen evolueren van 3 solitaire projectontwikkelingen naar een gedragen gebiedsvisie op de ontwikkeling van de Oosteroever tussen haven en Moreauxlaan.

Met deze tweede subsidieperiode breiden we het projectgebied van de ‘Oosteroever’ uit naar een zone die ‘Oosteroever | Vuurtorenwijk, Haven | Visserij en Hazegras | stationsomgeving’ omvat.
Op deze manier behandelen we de ‘oude havengebieden’ van Oostende binnen 1 projectstrategie en kunnen we er voor zorgen dat binnen een globale visie de juiste opportuniteiten op de juiste plek aangepakt worden.

We verwachten dat na een bijkomende periode van 3 jaar deze projectcoördinatie voldoende ingebed zal zijn in de eigen organisatie van AGSO, om dit proces te continueren. Het strategisch coördineren op zich is immers een werk van lange adem, waarvan het einde niet kan worden bepaald.

juni 2016

blog

Wat als... de mensen het voor het zeggen hadden?

Sara De Greve

Met het cocreatietraject Liefke Mores’ toekomst onderzoeken we voor het eerst hoe een dynamiek van onderuit kan groeien binnen een bestaand weefsel van mensen en structuren.

oktober 2015

bezoek
11 10 2015 1400 1600
Militair Hospitaal Oostende

Dag van de Architectuur

Stadswandeling Oosteroever

Onder leiding van architect-stedenbouwkundige Marc Martens ontdekken we de stedelijke potenties van de Oosteroever.

januari 2015

website Oosteroever

stad Oostende

De stad Oostende heeft een eigen website gelanceerd die de ontwikkeling van Oosteroever toelicht. Er is ook een agenda met debatten en andere activiteiten die in de wijk georganiseerd worden.

april 2014

debat
02 04 2014
Sporthal De Spui

Meet-Up Vuurtorenwijk

Bouw mee aan jouw (droom)wijk: dit was de meet-up

In ons eentje kunnen we deze moeilijke uitdagingen niet aanpakken. Maar samen hebben burgers, steden, verenigingen en ondernemingen de kracht om nieuwe oplossingen te bedenken!

februari 2014

debat
15 02 2014 1200 1400
Cultuurcafé, CC De Grote Post Oostende

Een Maritiem Museum voor Oostende?

Heeft zo’n museum in Oostende wel zin? Wie zal het project betalen en beheren? Draagt dit bij tot de uitstraling van Oostende in het bijzonder en de Kust in het algemeen? En wat laten we zien in dat museum? Het maritieme verleden van Oostende en de kust?

Marc Martens, architect stedenbouwkundige, voorzitter van de vzw Oostende Werft, doet enkele voorzetten, en analyseert de ontwerpen. Een panel met Karel Vanackere (directeur Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende), Marc Jacobs (directeur FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw) en Eric Van Hooydonk (Watererfgoed Vlaanderen) gaat hiermee in debat.

Een maritiem museum voor Oostende

Middaggesprek, februari 2014 met Marc Martens, Eric Van Hooydonck, Karel Vanackere, Marc Jacobs

oktober 2013

Landschappen in oostende: duingebieden aan de rand

Middaggesprek, 16 oktober 2013 Peter Bossu, Mathieu De Meyer, Wim Marichal

Mei 2013

Landschappen in oostende: het strand

Middaggesprek, 15 mei 2013 Jacques Deroo, Geert Hoorens, Marc Martens

debat
15 05 2013 1200 1400
Kunstencentrum Vrijstraat O. Oostende

december 2012

debat
19 12 2012 1200 1400
Royal North Sea Yacht Club Oostende

Mei 2012

oostende oosteroever, van globaal masterplan tot toekomst

middaggesprek, 16 mei 2012 marc martens, marcel van der meijs

april 2012

zee (in) zicht, the future commons 2070

middaggesprek, 18 april 2012 charlotte geldof

december 2011

nieuwe helden in oostende: strekdam en zeeheldenplein

middaggesprek, 21 december 2011 jean vandecasteele

juni 2011

oosteroever: the other side or the other site?

middaggesprek, 15 juni 2011 bart bronders, peter bossu, hendrik tratsaert

december 2008

Oostende in transformatie spoor

MIDDAGGESPREK, 17 DECEMBER 2008 BART BRONDERS, JEAN VANDECASTEELE

vroeger