Feest- & Kultuurpaleis

Feest- & Kultuurpaleis

Als tweede luik van het Triptiekproject ligt de focus van het renovatieproject Feest- en Kultuurpaleis op kwalitatief wonen boven winkels.

In 1940 werd de buurt van het Wapenplein zwaar getroffen door Duitse Bombardementen. Het voormalige stadhuis brandde toen af. Het Feest- en Kultuurpaleis, ontworpen door Luc Viérin en geopend in 1958 bood op deze plaats onderdak aan het stedelijke museum en een ontvangst- en toneelzaal.

Het gebouw was uitgeleefd en voldeed niet meer aan de hedendaagse vereisten voor het onthaal van actuele en aantrekkelijke culturele activiteiten.

Het Feest- en Kultuurpaleis is ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd tot winkelcentrum en lofts. Centraal gelegen geeft het gebouw uit op het Wapenplein, het marktplein van de stad gelegen op het kruispunt van de twee belangrijkste winkelstraten van Oostende.

De nieuwe functies versterken als aanvulling en met complementaire winkelformules het bestaande winkelcircuit. De gevelwand van het Wapenplein is levendiger geworden. Twee toegangen – één op de hoek van de Kapellestraat en Wittenonnenstraat en één op het Wapenplein verknopen het gebouw aan het kruispunt van de twee belangrijkste winkelstraten van Oostende.

Rekening houdend met de structuur van het bestaande gebouw zijn overwegend middelgrote winkels ingeplant.
De wooneenheden bieden ruimtelijkheid en licht en aangename terrassen op een unieke en exclusieve ligging.

Programma

- 17 winkels
- 2703m² gelijkvloers: winkels rond centrale patio
- 2847m² 1ste verdieping: winkels
- 12 wooneenheden: 10 lofts met grote dakterassen, 2 appartementen

Partners

Publieke partner
AGSO
Private partner
THV ING Real Estate en Wilma Project Development
Ontwerper
Arch. Ro Berteloot en arch. Ferre Verbaenen
Hoofdaannemer
Depret

Timing

Aanvang van de werken
zomer 2005
Einde van de werken
najaar 2007

Bouwkost

10 miljoen euro